Kære interessent i Middelgrundens Vindmøllelaug I/S
Vi håber, I nyder sensommeren. I dette nyhedsbrev giver vi en kort opdatering på, hvordan det går med møllerne og et kort indblik i nogle af de områder, som ledelsen i øjeblikket er beskæftiget med.
Mølledagen
Den 16. juni var vi en tur ude på den årlige vindmølledag. Vi sejlede derud med tre hold på hver 30 personer. Vejret var fint, og vi åbnede to møller. Turen op i møllen tager en time, hvortil kommer sejlturen på to gange ½ time. Vi gentager succesen næste år, hvor den nationale vindmølledag som sædvanlig er den 3. søndag i juni måned. Tilmelding kan ske på hjemmesiden efter næste års I/S møde, men sæt allerede nu kryds i kalenderen, hvis du ønsker at deltage. Vi er efterhånden en af de få ejere af vindmøller, der holder et sådant åbent-hus-arrangement, så tilmeld dig og dine nærmeste for at få en oplevelse for livet!
Driften og renovering
I løbet af årets første måneder har servicefirmaet Connected Windservice arbejdet på at forbedre driften af vindmøllerne, så de kan fungere flere år frem. Der er bl.a. blevet monteret frekvensomformere til krøjemotorer og monteret anoder på fundamenterne. Vi har haft nogle driftsmæssige udfordringer med nogle vindmøller, men de er på vej til at blive løst. Udfordringerne har bl.a. bestået i elektriske installationer, der har udviklet skader.
Levetidsforlængelse
Ledelsen er fortsat i konstruktiv dialog med Energistyrelsen om at få tilladelse til en levetidsforlængelse af vindmøllerne. Styrelsen ser positivt på en levetidsforlængelse, men den endelige skriftlige godkendelse venter vi fortsat på. I øjeblikket er der en ingeniørrapport om levetidsforlængelsen på trapperne, som skal danne baggrund for Energistyrelsens godkendelse af levetidsforlængelsen. Rapporten forventes at være klar i november 2024, og vi regner med at kunne se en godkendelse i løbet af 2025. Vi arbejder fortsat tæt sammen med HOFOR om levetidsforlængelsen.
Prioritering af overskuddet
I den oprindelige produktionsaftale med Energistyrelsen hedder det, at lauget har ansvar for reetableringen af det område, hvor møllerne står i dag. Det betyder, at lauget skal ’rydde op efter sig’ på det tidspunkt, hvor møllerne skal nedtages og fundamenterne fjernes. Derfor har lauget sparet penge op i en årrække siden april 2016.
På IS-mødet den 27. marts 2024 indstillede ledelsen, at indtjeningen fra 2023 også bliver sparet op, så der også er penge til at opdatere møllerne, hvis lauget får lov til at fortsætte med at producere strøm udover de 25 år, som den oprindelige aftale lød på. Forslaget blev vedtaget, og der var derfor ingen udlodning på bankkontoen i år.
Fastprisaftale
På IS-mødet nævnte vi, at ledelsen arbejder på at indgå en fastprisaftale, en såkaldt PPA (Power Purchase Agreement). Der arbejdes i et samarbejde med Hvidovre Vindmøllelaug på at sælge en del af vores produktion til en sammenslutning af lokale grønne virksomheder, som vil være interesserede i af aftage en fast andel af den vindenergi, som laugets møller producerer, til en fast pris på en længerevarende kontrakt. Samarbejdet med Hvidovre Vindmøllelaug skyldes, at et større udbud af vindmøllestrøm giver flere økonomiske fordele, og vi kender jo vores gode venner i Hvidovre særdeles godt. Vi har inddraget vores balanceansvarlige, Vindenergi Danmark, i processen, så også balancen mellem PPA’en og vores salg på elbørsen kan koordineres.
På hjemmesiden finder du svar på en række af de spørgsmål, som lauget får flest henvendelser om, så kig venligst her, hvis du savner et svar: https://www.middelgrunden.dk/middelgrunden-andelshaver/#t-1610485093337
Du ønskes en rigtig dejlig sensommer – på gensyn til IS-møde den 27. marts 2025.
Med venlig hilsen
Middelgrundens Vindmøllelaug I/S